Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Kint geer de “Werreke” en Fort Willem I Kent U de Fronten en Fort Willem I

Op zondag 3 juli gaan we een deel van deze Maastrichtse verdedigingswerken al wandelend bekijken. We lopen van punt 1 naar punt 9 (en terug). Maximaal 40 personen kunnen hieraan deelnemen, dus meld u snel aan via deze LINK naar formulier: https://forms.gle/Am6wDeuYWjh7CtyY8

Maak € 8,00 (definitieve inschrijving) over op rekeningnummer: NL 59 RABO 0334641330 t.n.v. Buurtnetwerk Campagne o.v.v. uw naam en “Fort Willem” excursie.

We vertrekken om 11.00 uur vanaf de Lumière Cinema en lopen met een IVN-gids via de Lage Fronten en natuurlijk hopen we daar de zeldzame muurhagedis te zien zonnebaden op de warme muur. Al wandelend gaan we naar het net gerestaureerde Fort Willem I en zullen daar arriveren rond 12.00 uur. Korte drinkpauze en vanaf 12.30 uur krijgen we uitleg van SVM (Stichting Maastricht Vestingstad) over ons Fort Willem I.

De Lage Fronten bestaat uit twee gescheiden delen: het noordelijk deel en het zuidelijk deel. Het noordelijk deel ligt ten noorden van de Fransensingel en ten noordwesten van de Frontensingel, begrensd door de Maas in het oosten en de Cabergerweg in het westen en het zuidelijk deel ligt tussen de Jeker en de Maas, aan weerszijden van de Prins Bisschopsingel

Kazemat Ravelijn bastion B                                                      

We hopen jullie te ontmoeten, Christien, Maartje, Carlo, Gid

Voor info: 06-557040567

Informatie:

Frontensingel - Wikipedia

Fort Willem I - Restauratie Vestingwerken Maastricht

Fort Willem I (mestreechtersteerke.nl)

BURENDAG | Zondag 26 september a.s.

BURENDAG | Zondag 26 september a.s.

Dagvullend programma van 10.00-16.00 uur !!!

DEEL 1: 10.00 – 12.30 uur: Groene vingers!

Inschrijven

DEEL 2: 13.00 – 16.00 uur: Warm & gezellig

Inschrijven

DEEL 1:

10.00-12.30: Groene vingers!

- Pluk fruit voor appelmoes en jam

- Snoei Limburgse hoogstammers en de beukenhaagjes

- Pak het onkruid aan in het fruitperkje

- Haal gras en brandnetels weg uit de wilde bloementuin

- Zorg voor heerlijke kruip- en sluipdoor paadjes in het kabouterbos

- Hou de wilgenhut “in vorm”

Inschrijven

DEEL 2:

13.00 – 16.00 uur: Warm & gezellig

Met in achtneming van de huidige RIVM regels worden tafels geplaatst in de wei voorfamilie, buren en/of vrienden.

Om deze gezellige middag mogelijk te maken, vragenwij u € 5,00 p.p. vooraf over te maken op NL 59 RABO 0334641330 t.n.v.Buurtnetwerk Campagne en o.v.v. Burendag. Hiervoor krijgt u een plaats, koffie of thee, fris en lekker hapje. Heeft u zelf een eigen specialiteit of lekkernij, dat u graag meeneemt, dan is dit mogelijk. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door de band “Via Malaga”.

Inschrijven

4 september | Wandeling wijn, wei en bij

4 september | Wandeling wijn, wei en bij

Zaterdag 4 september, vanaf 13.30 Fort St. Pieter (Bij Chalet Bergrust)

Registreer nu

13 juni 2021 | IVN-jubileumwandeling Wolder, Campagne en Biesland

13 juni 2021 | IVN-jubileumwandeling Wolder, Campagne en Biesland

Vertrek tussen 13.30 u en ca. 14.00 u vanaf het Mgr Vranckenplein.

Dit jaar bestaat IVN Maastricht 50 jaar. Dat viert IVN het hele jaar door. Zo organiseert IVN samen met Buurtnetwerk Campagne en Aangenaam een “Natuur en Cultuur in de Buurt” wandeling. We gaan zondag 13 juni door postcodegebied 6213 wandelen, ofwel door de buurten Wolder, Campagne en Biesland. De route, ongeveer 7 km lang, loopt langs bekende en minder bekende markante plekken. Kenmerkende punten in de route zijn:

  • Cultuur: mergelgroeves, oud agrarisch landschap, kleine landschapselementen en monumenten;
  • Natuur en Groen: bloeiende bermen, holle wegen, insecten, vogels, ecologisch zelfbeheer, fruitboomgaarden en wijngaarden.

Onduidelijk is welke Corona maatregelen in juni nog gelden. De wandeling gaat in ieder geval door. Er worden daarom twee varianten uitgewerkt:

  • De Corona-regels zijn versoepeld, dan kunnen we samen de wandeling gaan lopen. Onder leiding van gidsen wordt in groepen van ongeveer 15 personen gelopen, met respectering van de dan geldende regels (denk aan 1,5 m afstand);
  • Vanwege de nog altijd geldende Corona-regels loopt u de route zonder gids maar aan de hand van een routebeschrijving. U wandelt in tijd-sloten van enkele minuten met slechts twee personen of één gezin/ huishouden. (Wellicht als het in juni mogelijk is in groepjes van 4). U krijgt een routekaart, een routebeschrijving en een vragenlijst mee. Voor de best ingevulde vragenlijst ligt er een mooi prijsje klaar.

De wandeling eindigt ook weer op het Mgr Vranckenplein, waar IVN de deelnemers trakteert. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Iedereen, ook gezinnen met kinderen zijn van harte welkom.

Meer informatie over deze informatie volgt in Aangenaam van juni 2021.
 

Aanmelden (formulier) is verplicht en kan tot 10 juni 17.00 uur, of stuur e-mailbericht naar:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U krijgt dan op vrijdag 11 juni uitgebreide instructies over de wandeling (in groepen met gids of als speurtocht met starttijd, de routebeschrijving, de vragenlijsten).

ATTENTIE:
Doe ook mee aan de fotowedstrijd. Maak tijdens de wandeling een leuke foto die te maken heeft met 'Natuur en Cultuur in de buurt'. Dat mag ook gewoon met je smartphone, je hoeft er geen professionele camera voor te hebben. Kijk voor meer info op  www.ivn.nl/maastricht

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Wat waren we blij dat er in deze coronatijd eindelijk een activiteit door kon gaan. Dit keer niet naar de “grotere” wijnproducenten in de buurt, maar al wandelend door Wolder, Campagne, Mariaberg, Biesland en Jekerdal gingen we de kleinere wijngaarden, buurtfruitgaard en bijenkasten bewonderen. En men was verrast, wat er nog zo dicht bij huis allemaal te zien viel. En ook nu weer bijna 50 deelnemers, verdeeld over 3 gidsen.

Vanuit Wolder door de holle weg naar de eerste wijngaard op het hoekje bij de buurtwei aan de Emilionlaan waar we verwelkomd werden door de werkgroep GROEN met uitleg over de fruitwei, de nestkastjes en binnenkort weer nieuwe bloemenwei met een bijenhotel. En natuurlijk het kruip-sluip-door pad voor de kinderen. Daarna via het kerkhof -waar een prachtige Sequioa staat (33 mtr. hoog)- naar wijngaard Annadal, verscholen tussen de huizen van Mariaberg. Francois wist iedereen te boeien en de eerste glaasjes werden geproefd! Verder naar de jonge wijngaard aan het Aramispad waar enthousiaste dames ons zeer veel wisten te vertellen over hoofdzakelijk biologisch telen en hoe kritisch het in de zomer was om tijdig de druiven te controleren op schimmel, zelfs een onderling vakantieschema werd opgesteld. In 2021 hopen ze voor het eerst te oogsten. Dan door naar de Jeker waar domein Jekerdal ligt en omdat ook daar puur biologisch geteeld wordt, zeer kwetsbare druiven en helaas waren veel stokken aangetast door de schimmel en dus minder opbrengst van wijn. Dan een mooi stukje langs de Jeker naar de Lombokmolen en -voor velen een verrassing- via het Kattenrugpad (een zeer smal paadje tussen de laatste huizen van de Cannerweg) met een manjefiek uitzicht over de wijngaarden van de Apostel- en Nekummer-hoeve, naar de Susserweg.

Nog een klein stukje via de zgn. schapenwei/ hondenlosloopgebied waar ons eerste wilde bijenhotel staat terug naar de wei aan de Emilionlaan, waar we ontvangen werden door Maartje, Christien, Nicole en Valère met een échte wijnproeverij en heerlijke hapjes kaas met chutneys van Nicole.

Gidsen van het IVN: Jo, Gid en Carlo van harte bedankt

Valère van de Ceulengaard op Sint Pieter bedankt voor jouw bijdrage en indien men bij hem nog wilt bestellen:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06-50261917

 Tot volgend jaar! Buurtnetwerk Campagne en IVN

  

Feestelijke plaatsing nieuwe buurtbank

Feestelijke plaatsing nieuwe buurtbank

Maandag 2 november hoek Macon/Medoclaan, 11.00 uur!!

buurbank campagne

Blij met onze Mantelzorgers

Blij met onze Mantelzorgers

10 November is de Dag van de Mantelzorg, de dag dat in heel het land de puike mannen en vrouwen die een naaste verzorgen in het zonnetje gezet worden. In Maastricht krijgen deze mantelzorgers dan een mooi bloemetje, van de gemeente. Dat wil zeggen die mantelzorgers die van te voren zijn aangemeld door een buur, een kennis of vriend. Dus: kent u iemand die mantelzorg verleent en die u wil verrassen? Geef hem of haar op vóór 1 november 2020 en hij/zij krijgt ook een bloemetje. Het aanvraagformulier vindt u hieronder!

logo dagvandemantelzorg1

Zo 20 september: Wijnwandeling (inschrijven niet meer mogelijk)

Zo 20 september: Wijnwandeling (inschrijven niet meer mogelijk)

Beste Buurtgenoten en Natuurliefhebbers (IVN’ers). We hadden zo’n mooie activiteiten gepland, maar door Corona konden deze helaas niet doorgaan. Nu hopen we op doorgang van onze geplande jaarlijkse wijnwandeling op zondag 20 september.

Over hoeve Nekum

Over hoeve Nekum

Op zijn bruiloft met Maxima schonk toenmalig prins Willem-Alexander Riesling van Wijngoed Hoeve Nekum, de kasteelachtige hoeve in het dal van de Jeker, die druiven verbouwt op de hellingen van de Louwberg.

Wijn van hier

Wijn van hier

Het verhaal wordt nog steeds graag verteld: in Maastricht werden van oudsher lustig druiven verbouwd maar rond het jaar 1800 was dat afgelopen omdat Napoleon himself dat verbood, om de Franse wijnbouw te beschermen. Maar zo is het toch niet gegaan. Hoe het wel ging is niet met zekerheid te zeggen.

Subcategories

Correspondentieadres