Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Verslag jezuitenwandeling | 5 november 2022

5 november what a beautifull day!!

Een enorm aantal gegadigden hadden er zin in om het Ommetje Wolder van het IVN te lopen en zeer zeker om de Kunstwerken in de Jezuïetengrot te bewonderen en niet te vergeten de wijn van Valére Keulen te genieten of zoals een van de deelnemers het noemde een “Bovenaards drankje”.
In 3 groepen liepen we onder leiding van IVN-gidsen en een stralende zon vanaf het kerkplein naar het Cannerbos, Milenniumbos en het “A2-bomenplantbos” naar de vindplaats van een nederzetting van de Bandkeramiekers om daarna door het bos of de kloof achter Chateau Neercanne af te dalen naar de ingang van de Jezuïetengrot. Ook hier werd van 1704 – 1880 mergel gewonnen als bouwsteen in de zgn Fallenberggroeve. Tussen 1860 en 1960 trokken de Jezuïeten in opleiding (scholastieken en theologanten) op woensdag naar hun Buitenverblijf boven aan de Susserweg. Vandaar wandelden ze.


Ze ontdekten deze grotten en gingen er naar toe om tijdens hun verplichte ontspanningsdag hun creativiteit te ontplooien. Velen van hen hadden tijdens hun missionariswerk en studie veel van de wereld gezien en dit is ook terug te vinden in hun kunstwerken.


De gidsen van de Jezuïetengrot namen ons mee langs ongelooflijke mooie kunstwerken op de wanden geschilderd of uit mergel “gehouwen” en gebouwd. En niet alleen religieuze uitbeeldingen, de Jezuïeten waren met de wereld bekend en een bouwwerk als het Alhambra of de Sphinxen werd uitgehouwen. Een beeld van Christus zie je naast een Boeddha en van het gangenstelsel werd een plattegrond gemaakt enkele techneuten ontwierpen een waterloop met een vijvertje.

Ook voor de inwendige mens werd gezorgd en ze hadden er een eetzaal en keuken gebouwd. Ook toen waren er al inzakkingen en de huidige entree is daar ook veel later gemaakt. De oorspronkelijke ingang van de Jezuïetenberg lag meer naar het Jekerdal toe.

Deze grotten zijn niet voor niets een beschermd Rijksmonument sedert 1996. Daarna waren er in de Refter lekkere hapjes en vooral lekkere wijnen van Valere en een collega van hem. Allemaal Zuid-Limburgs. Daarna ging de terugweg -in een vrolijke bui- langs de wijngaarden van de Apostelhoeve en de Nekummerhoeve naar het kerkplein.

Samenwerking is Kracht: Alle gidsen van IVN (Gid, Ton en Jo) en van de “Berreg”, Valere en Henriette en Cyril, Kees, Charlotte en Maartje van Buurtnetwerk Campagne hartstikke bedankt voor this beautifull day. En dank aan de fotografen Stefan Oostwegel en Peter Kleuters.
Tot de volgende keer? Christien

 

Burendag 2022 | Zaterdag 24 september

burendag 2022 1

Verslag wandeling door de Fronten | 3 juli

3 juli stond dan een wandeling door de Fronten (jawel Laag op de heenweg en Hoog op de terugweg) en een bezoek aan Fort Wöllem op het programma van Buurtnetwerk Campagne. Bij de Maastrichtenaren beter bekend als de “Werreke”, want het waren ook de verdedigingswerken van de stad van Maas tot Caberg.

Lekker weer en gelukkig niet té warm, want het was een behoorlijke trip. In de Lage Fronten wezen Carlo en Antonie (IVN) ons op de veranderende loop van de Maas. En de Jeker zou daar in de vroege jaren ook nog een stukje gelopen hebben om het inundatiegebied (“de kommen”) onder water te kunnen zetten als de vijand er aan kwam! Daar tegenover had je de vestingwerken en eronder de Kazematten. Tegenwoordig worden deze waterreservoirs ook weer aangelegd maar dan om water te kunnen bergen tegen overstromingen bij hevige regen!

Verder waren er ter verdediging 4 Bastions en enkele Ravelijnen, maar de meeste daarvan zijn verdwenen, slechts enkele straatnamen herinneren ons hieraan.

De lage fronten is nu vooral als natuurgebied ontwikkeld en omdat het water nauwelijks stroomt moet dit regelmatig “geschoren” worden. Beter gezegd de wijze waarop de hoeveelheid algen en groen onder controle gehouden wordt. Ook de zeldzame muurhagedis heft er zijn domicilie gevonden. De wilde marjolein/oregano stond in bloei, slangenkruid en nog veel meer. Het CNME zorgt hier voor ecologische ontwikkeling. En sinds kort is hier een natuurspeeltuin aangelegd.

Hoge en Lage Fronten - Wikipedia

Op naar het Fort met entree in speeltuin Fort Wöllem, pas gebouwd in 1815-1818 als verdedigingsfort van het Noordwesten. Interessant om hier eens naar binnen te gaan en door de zgn ringgalerij / gangen met 136 kamertjes met schietgaten gericht op het lagergelegen tussengebied. Het is een kazemat met lunetten. Maar dit is eigenlijk een bezoek op zich waard.

Fort Willem I (Maastricht) - Wikipedia

Daarna terug via de Hoge Fronten en dat is een echt mooie route. En dan kun je dan pas goed zien hoe de strategische plannen van verdedigen (en soms ook aanvallen) in zijn werk gingen en wat er bedoeld wordt met 2e verdediging en poortjes in het vestingwerk om óf te vluchten óf de vijand van achteren aan te vallen.

Een lange maar mooie tocht met dank aan Carlo, Antonie en SVM

Christien op ’t Hof (Buurtnetwerk Campagne)

SAMSUNG CSC

BURENDAG | Zondag 26 september a.s.

BURENDAG | Zondag 26 september a.s.

Dagvullend programma van 10.00-16.00 uur !!!

DEEL 1: 10.00 – 12.30 uur: Groene vingers!

Inschrijven

DEEL 2: 13.00 – 16.00 uur: Warm & gezellig

Inschrijven

DEEL 1:

10.00-12.30: Groene vingers!

- Pluk fruit voor appelmoes en jam

- Snoei Limburgse hoogstammers en de beukenhaagjes

- Pak het onkruid aan in het fruitperkje

- Haal gras en brandnetels weg uit de wilde bloementuin

- Zorg voor heerlijke kruip- en sluipdoor paadjes in het kabouterbos

- Hou de wilgenhut “in vorm”

Inschrijven

DEEL 2:

13.00 – 16.00 uur: Warm & gezellig

Met in achtneming van de huidige RIVM regels worden tafels geplaatst in de wei voorfamilie, buren en/of vrienden.

Om deze gezellige middag mogelijk te maken, vragenwij u € 5,00 p.p. vooraf over te maken op NL 59 RABO 0334641330 t.n.v.Buurtnetwerk Campagne en o.v.v. Burendag. Hiervoor krijgt u een plaats, koffie of thee, fris en lekker hapje. Heeft u zelf een eigen specialiteit of lekkernij, dat u graag meeneemt, dan is dit mogelijk. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door de band “Via Malaga”.

Inschrijven

4 september | Wandeling wijn, wei en bij

4 september | Wandeling wijn, wei en bij

Zaterdag 4 september, vanaf 13.30 Fort St. Pieter (Bij Chalet Bergrust)

Registreer nu

13 juni 2021 | IVN-jubileumwandeling Wolder, Campagne en Biesland

13 juni 2021 | IVN-jubileumwandeling Wolder, Campagne en Biesland

Vertrek tussen 13.30 u en ca. 14.00 u vanaf het Mgr Vranckenplein.

Dit jaar bestaat IVN Maastricht 50 jaar. Dat viert IVN het hele jaar door. Zo organiseert IVN samen met Buurtnetwerk Campagne en Aangenaam een “Natuur en Cultuur in de Buurt” wandeling. We gaan zondag 13 juni door postcodegebied 6213 wandelen, ofwel door de buurten Wolder, Campagne en Biesland. De route, ongeveer 7 km lang, loopt langs bekende en minder bekende markante plekken. Kenmerkende punten in de route zijn:

  • Cultuur: mergelgroeves, oud agrarisch landschap, kleine landschapselementen en monumenten;
  • Natuur en Groen: bloeiende bermen, holle wegen, insecten, vogels, ecologisch zelfbeheer, fruitboomgaarden en wijngaarden.

Onduidelijk is welke Corona maatregelen in juni nog gelden. De wandeling gaat in ieder geval door. Er worden daarom twee varianten uitgewerkt:

  • De Corona-regels zijn versoepeld, dan kunnen we samen de wandeling gaan lopen. Onder leiding van gidsen wordt in groepen van ongeveer 15 personen gelopen, met respectering van de dan geldende regels (denk aan 1,5 m afstand);
  • Vanwege de nog altijd geldende Corona-regels loopt u de route zonder gids maar aan de hand van een routebeschrijving. U wandelt in tijd-sloten van enkele minuten met slechts twee personen of één gezin/ huishouden. (Wellicht als het in juni mogelijk is in groepjes van 4). U krijgt een routekaart, een routebeschrijving en een vragenlijst mee. Voor de best ingevulde vragenlijst ligt er een mooi prijsje klaar.

De wandeling eindigt ook weer op het Mgr Vranckenplein, waar IVN de deelnemers trakteert. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Iedereen, ook gezinnen met kinderen zijn van harte welkom.

Meer informatie over deze informatie volgt in Aangenaam van juni 2021.
 

Aanmelden (formulier) is verplicht en kan tot 10 juni 17.00 uur, of stuur e-mailbericht naar:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U krijgt dan op vrijdag 11 juni uitgebreide instructies over de wandeling (in groepen met gids of als speurtocht met starttijd, de routebeschrijving, de vragenlijsten).

ATTENTIE:
Doe ook mee aan de fotowedstrijd. Maak tijdens de wandeling een leuke foto die te maken heeft met 'Natuur en Cultuur in de buurt'. Dat mag ook gewoon met je smartphone, je hoeft er geen professionele camera voor te hebben. Kijk voor meer info op  www.ivn.nl/maastricht

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Wat waren we blij dat er in deze coronatijd eindelijk een activiteit door kon gaan. Dit keer niet naar de “grotere” wijnproducenten in de buurt, maar al wandelend door Wolder, Campagne, Mariaberg, Biesland en Jekerdal gingen we de kleinere wijngaarden, buurtfruitgaard en bijenkasten bewonderen. En men was verrast, wat er nog zo dicht bij huis allemaal te zien viel. En ook nu weer bijna 50 deelnemers, verdeeld over 3 gidsen.

Vanuit Wolder door de holle weg naar de eerste wijngaard op het hoekje bij de buurtwei aan de Emilionlaan waar we verwelkomd werden door de werkgroep GROEN met uitleg over de fruitwei, de nestkastjes en binnenkort weer nieuwe bloemenwei met een bijenhotel. En natuurlijk het kruip-sluip-door pad voor de kinderen. Daarna via het kerkhof -waar een prachtige Sequioa staat (33 mtr. hoog)- naar wijngaard Annadal, verscholen tussen de huizen van Mariaberg. Francois wist iedereen te boeien en de eerste glaasjes werden geproefd! Verder naar de jonge wijngaard aan het Aramispad waar enthousiaste dames ons zeer veel wisten te vertellen over hoofdzakelijk biologisch telen en hoe kritisch het in de zomer was om tijdig de druiven te controleren op schimmel, zelfs een onderling vakantieschema werd opgesteld. In 2021 hopen ze voor het eerst te oogsten. Dan door naar de Jeker waar domein Jekerdal ligt en omdat ook daar puur biologisch geteeld wordt, zeer kwetsbare druiven en helaas waren veel stokken aangetast door de schimmel en dus minder opbrengst van wijn. Dan een mooi stukje langs de Jeker naar de Lombokmolen en -voor velen een verrassing- via het Kattenrugpad (een zeer smal paadje tussen de laatste huizen van de Cannerweg) met een manjefiek uitzicht over de wijngaarden van de Apostel- en Nekummer-hoeve, naar de Susserweg.

Nog een klein stukje via de zgn. schapenwei/ hondenlosloopgebied waar ons eerste wilde bijenhotel staat terug naar de wei aan de Emilionlaan, waar we ontvangen werden door Maartje, Christien, Nicole en Valère met een échte wijnproeverij en heerlijke hapjes kaas met chutneys van Nicole.

Gidsen van het IVN: Jo, Gid en Carlo van harte bedankt

Valère van de Ceulengaard op Sint Pieter bedankt voor jouw bijdrage en indien men bij hem nog wilt bestellen:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06-50261917

 Tot volgend jaar! Buurtnetwerk Campagne en IVN

  

Feestelijke plaatsing nieuwe buurtbank

Feestelijke plaatsing nieuwe buurtbank

Maandag 2 november hoek Macon/Medoclaan, 11.00 uur!!

buurbank campagne

Blij met onze Mantelzorgers

Blij met onze Mantelzorgers

10 November is de Dag van de Mantelzorg, de dag dat in heel het land de puike mannen en vrouwen die een naaste verzorgen in het zonnetje gezet worden. In Maastricht krijgen deze mantelzorgers dan een mooi bloemetje, van de gemeente. Dat wil zeggen die mantelzorgers die van te voren zijn aangemeld door een buur, een kennis of vriend. Dus: kent u iemand die mantelzorg verleent en die u wil verrassen? Geef hem of haar op vóór 1 november 2020 en hij/zij krijgt ook een bloemetje. Het aanvraagformulier vindt u hieronder!

logo dagvandemantelzorg1

Subcategories

Correspondentieadres