Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Verslag Jeker wandeling | 11 juni

Ja, dat hebben we op 11 juni van Jo -de rode baret gids- geleerd. Omdat de Jeker zich als een vrouw gedraagt: meanderend met bochten, meedraaiend en toch haar eigen wijze volgend, daarom moet deze rivier vrouwelijk zijn!

We starten onze wandeling bij de Berenkojl met enkele memories aan beer Jo om vervolgens via Henny en Gid meer te horen over de stadsnatuur via luisteren, kijken met de ogen én Natuurgluren. Via het scannen van de QR-codes onderweg kun je e.e.a. lezen en zien op filmpjes over de dieren, planten en geschiedenis van het stadspark en de Tapijn. Henny vertelde over de bosuilen die jongen gekregen hadden. Het was onder de bomen zeer goed te doen, ondanks de eerste hittegolfdag.

Als eerste zagen we de Jeker zich opsplitsen in de Vestingjeker en achter de Reek (valhek) en de Zwarte Sluis (foto1)stroomt hij dan als Stadsjeker in 2 takken naar (vroeger) de Looiersgracht en de Noordtak. Echt de moeite om eens op onderzoek uit te gaan. Je ziet de Jeker overal kronkelend haar weg vervolgen en zich in takken splitsen zoals vanaf de Rode Brug (foto2) te zien is. Sommige van deze aftakkingen werden gecreëerd om een zgn. molengang te maken die dan de schoepen in beweging moest brengen om energie op te wekken. Bij de Leeuwenmolen draait het rad helaas niet meer maar is een prachtig plekje aan het parken en je kunt hier nog de aparte Jekertakken goed zien. We liepen door naar het Faliezusterspark langs het oudershuis van Andre Rieu waar ook ooit watermolens in de wand zaten. Door naar d’n Hiemel voor een pauze met vlaai van de Bisschopsmolen. Daarna verder en werd ons verteld en “getoond” hoe de Jeker vroeger ook als openbaar riool (foto3) dienden voor de dagelijkse behoeften middels een “storting” direkt in de Jeker.

Ooit waren er binnen de wallen zo’n 50 watermolens die het graan moesten malen, het maken van papier, olie moesten persen en niet te vergeten voor de bierbrouwers. Kijk maar eens bij de bakkerij op de Koestraat hoog in de nok van de gevel, daar vindt je de gevelsteen met het gildewapen (foto4). Door naar de hoek van de Looiergracht met een steen op de plek waar vroeger de Hertogsmolen stond.

We leerden van Jo dat de tekst onder het wapen een chronogram bevat (latijnse tekst waarin ook het jaartal in rood verwerkt is). Deze molen behoorde aan beide bestuurders toe: de Bisschop van Luik en de Hertog van Brabant. Door naar de Reekermolen en het Conservatorium waar vroeger diverse molens lagen voor de Lakenindustrie.

Kortom een grandioze wandeling!

Gid vroeg de groep of ze in september een wijnwandeling wilden maken? JA dus!

Jo, Henny, Gid bedankt weer voor de samenwerking binnen Buurtnetwerk Campagne, IVN en Natuurgluren

Next time,

Christien op ’t Hof-Smeets

Natuurgluren is op zoek naar hulp/vrijwilligers, meldt je aan bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Correspondentieadres