Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Verslag jezuitenwandeling | 5 november 2022

5 november what a beautifull day!!

Een enorm aantal gegadigden hadden er zin in om het Ommetje Wolder van het IVN te lopen en zeer zeker om de Kunstwerken in de Jezuïetengrot te bewonderen en niet te vergeten de wijn van Valére Keulen te genieten of zoals een van de deelnemers het noemde een “Bovenaards drankje”.
In 3 groepen liepen we onder leiding van IVN-gidsen en een stralende zon vanaf het kerkplein naar het Cannerbos, Milenniumbos en het “A2-bomenplantbos” naar de vindplaats van een nederzetting van de Bandkeramiekers om daarna door het bos of de kloof achter Chateau Neercanne af te dalen naar de ingang van de Jezuïetengrot. Ook hier werd van 1704 – 1880 mergel gewonnen als bouwsteen in de zgn Fallenberggroeve. Tussen 1860 en 1960 trokken de Jezuïeten in opleiding (scholastieken en theologanten) op woensdag naar hun Buitenverblijf boven aan de Susserweg. Vandaar wandelden ze.


Ze ontdekten deze grotten en gingen er naar toe om tijdens hun verplichte ontspanningsdag hun creativiteit te ontplooien. Velen van hen hadden tijdens hun missionariswerk en studie veel van de wereld gezien en dit is ook terug te vinden in hun kunstwerken.


De gidsen van de Jezuïetengrot namen ons mee langs ongelooflijke mooie kunstwerken op de wanden geschilderd of uit mergel “gehouwen” en gebouwd. En niet alleen religieuze uitbeeldingen, de Jezuïeten waren met de wereld bekend en een bouwwerk als het Alhambra of de Sphinxen werd uitgehouwen. Een beeld van Christus zie je naast een Boeddha en van het gangenstelsel werd een plattegrond gemaakt enkele techneuten ontwierpen een waterloop met een vijvertje.

Ook voor de inwendige mens werd gezorgd en ze hadden er een eetzaal en keuken gebouwd. Ook toen waren er al inzakkingen en de huidige entree is daar ook veel later gemaakt. De oorspronkelijke ingang van de Jezuïetenberg lag meer naar het Jekerdal toe.

Deze grotten zijn niet voor niets een beschermd Rijksmonument sedert 1996. Daarna waren er in de Refter lekkere hapjes en vooral lekkere wijnen van Valere en een collega van hem. Allemaal Zuid-Limburgs. Daarna ging de terugweg -in een vrolijke bui- langs de wijngaarden van de Apostelhoeve en de Nekummerhoeve naar het kerkplein.

Samenwerking is Kracht: Alle gidsen van IVN (Gid, Ton en Jo) en van de “Berreg”, Valere en Henriette en Cyril, Kees, Charlotte en Maartje van Buurtnetwerk Campagne hartstikke bedankt voor this beautifull day. En dank aan de fotografen Stefan Oostwegel en Peter Kleuters.
Tot de volgende keer? Christien

 

Correspondentieadres