Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Verslag wandeling door de Fronten | 3 juli

3 juli stond dan een wandeling door de Fronten (jawel Laag op de heenweg en Hoog op de terugweg) en een bezoek aan Fort Wöllem op het programma van Buurtnetwerk Campagne. Bij de Maastrichtenaren beter bekend als de “Werreke”, want het waren ook de verdedigingswerken van de stad van Maas tot Caberg.

Lekker weer en gelukkig niet té warm, want het was een behoorlijke trip. In de Lage Fronten wezen Carlo en Antonie (IVN) ons op de veranderende loop van de Maas. En de Jeker zou daar in de vroege jaren ook nog een stukje gelopen hebben om het inundatiegebied (“de kommen”) onder water te kunnen zetten als de vijand er aan kwam! Daar tegenover had je de vestingwerken en eronder de Kazematten. Tegenwoordig worden deze waterreservoirs ook weer aangelegd maar dan om water te kunnen bergen tegen overstromingen bij hevige regen!

Verder waren er ter verdediging 4 Bastions en enkele Ravelijnen, maar de meeste daarvan zijn verdwenen, slechts enkele straatnamen herinneren ons hieraan.

De lage fronten is nu vooral als natuurgebied ontwikkeld en omdat het water nauwelijks stroomt moet dit regelmatig “geschoren” worden. Beter gezegd de wijze waarop de hoeveelheid algen en groen onder controle gehouden wordt. Ook de zeldzame muurhagedis heft er zijn domicilie gevonden. De wilde marjolein/oregano stond in bloei, slangenkruid en nog veel meer. Het CNME zorgt hier voor ecologische ontwikkeling. En sinds kort is hier een natuurspeeltuin aangelegd.

Hoge en Lage Fronten - Wikipedia

Op naar het Fort met entree in speeltuin Fort Wöllem, pas gebouwd in 1815-1818 als verdedigingsfort van het Noordwesten. Interessant om hier eens naar binnen te gaan en door de zgn ringgalerij / gangen met 136 kamertjes met schietgaten gericht op het lagergelegen tussengebied. Het is een kazemat met lunetten. Maar dit is eigenlijk een bezoek op zich waard.

Fort Willem I (Maastricht) - Wikipedia

Daarna terug via de Hoge Fronten en dat is een echt mooie route. En dan kun je dan pas goed zien hoe de strategische plannen van verdedigen (en soms ook aanvallen) in zijn werk gingen en wat er bedoeld wordt met 2e verdediging en poortjes in het vestingwerk om óf te vluchten óf de vijand van achteren aan te vallen.

Een lange maar mooie tocht met dank aan Carlo, Antonie en SVM

Christien op ’t Hof (Buurtnetwerk Campagne)

SAMSUNG CSC

Correspondentieadres