Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Verslag Wijnwandeling 20 september 2020

Wat waren we blij dat er in deze coronatijd eindelijk een activiteit door kon gaan. Dit keer niet naar de “grotere” wijnproducenten in de buurt, maar al wandelend door Wolder, Campagne, Mariaberg, Biesland en Jekerdal gingen we de kleinere wijngaarden, buurtfruitgaard en bijenkasten bewonderen. En men was verrast, wat er nog zo dicht bij huis allemaal te zien viel. En ook nu weer bijna 50 deelnemers, verdeeld over 3 gidsen.

Vanuit Wolder door de holle weg naar de eerste wijngaard op het hoekje bij de buurtwei aan de Emilionlaan waar we verwelkomd werden door de werkgroep GROEN met uitleg over de fruitwei, de nestkastjes en binnenkort weer nieuwe bloemenwei met een bijenhotel. En natuurlijk het kruip-sluip-door pad voor de kinderen. Daarna via het kerkhof -waar een prachtige Sequioa staat (33 mtr. hoog)- naar wijngaard Annadal, verscholen tussen de huizen van Mariaberg. Francois wist iedereen te boeien en de eerste glaasjes werden geproefd! Verder naar de jonge wijngaard aan het Aramispad waar enthousiaste dames ons zeer veel wisten te vertellen over hoofdzakelijk biologisch telen en hoe kritisch het in de zomer was om tijdig de druiven te controleren op schimmel, zelfs een onderling vakantieschema werd opgesteld. In 2021 hopen ze voor het eerst te oogsten. Dan door naar de Jeker waar domein Jekerdal ligt en omdat ook daar puur biologisch geteeld wordt, zeer kwetsbare druiven en helaas waren veel stokken aangetast door de schimmel en dus minder opbrengst van wijn. Dan een mooi stukje langs de Jeker naar de Lombokmolen en -voor velen een verrassing- via het Kattenrugpad (een zeer smal paadje tussen de laatste huizen van de Cannerweg) met een manjefiek uitzicht over de wijngaarden van de Apostel- en Nekummer-hoeve, naar de Susserweg.

Nog een klein stukje via de zgn. schapenwei/ hondenlosloopgebied waar ons eerste wilde bijenhotel staat terug naar de wei aan de Emilionlaan, waar we ontvangen werden door Maartje, Christien, Nicole en Valère met een échte wijnproeverij en heerlijke hapjes kaas met chutneys van Nicole.

Gidsen van het IVN: Jo, Gid en Carlo van harte bedankt

Valère van de Ceulengaard op Sint Pieter bedankt voor jouw bijdrage en indien men bij hem nog wilt bestellen:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06-50261917

 Tot volgend jaar! Buurtnetwerk Campagne en IVN

  

Correspondentieadres