Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

Wolder Kermis

Wolder Kermis

Vlak bij de versperringen was namelijk steeds een grenspaal te zien, een gietijzeren paal met daarop in reliëf de zwartgeschilderde wapenschilden van België en Nederland, het jaartal 1843, en een nummer.

Officieel geplaatst krachtens het Reglement voor het plaatsen van grenspalen, getekend te Maastricht, in augustus 1843. Er was wat aan voorafgegaan.

Vanaf 1815 hadden Nederland en België samen het Verenigd Koninkrijk gevormd, maar dat was van begin af aan bepaald stroef gegaan. De misnoegde Belgen hadden zich in 1830 onafhankelijk verklaard, negen jaar later kwam het tot een Scheidingstraktaat, in 1843 volgde een gedetailleerde vaststelling en beschrijving van het grensverloop. Wat onze contreien betreft liep de grenslijn ‘door de gemeente Vroenhoven, tusschen de dorpen Montenaken (Belgie) en Wijlre (Nederlanden) doorgaande’. Zodoende heet de Diepenaalweg aan de overkant Diependaelweg… Uiteindelijk werden 388 grenspalen geplaatst, paal nummer 1 op het Drielandenpunt in Vaals en nummer 388 bij Retrachement in Zeeuws-Vlaanderen, met daartussen hier en daar ook nog kleine hardstenen grenspalen. Opdat wij onze grenzen kennen.

Correspondentieadres